Blog
De zin van levensvragen
Wat wil ik? Wie ben ik? Wat vind ik echt belangrijk? Wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen? Dit zijn voorbeelden van levensvragen, die we onszelf van tijd tot tijd stellen. De een doet dit heel bewust en neemt je echt tijd voor. De ander vermijdt dit soort vragen liever, maar voelt toch af en toe een lichte twijfel bij hoe zijn of haar leven nu gaat.
De neiging om levensvragen te vermijden is niet zo raar. Levensvragen zijn vaak lastige vragen, waar we niet 1,2,3 een antwoord op hebben. Ze worden ook wel trage vragen genoemd omdat er echt tijd nodig is om tot een antwoord te komen. Nou ja een antwoord, vaak is het meer een richting of een abstract idee dan een concreet antwoord. Ook kunnen antwoorden op levensvragen niet meer voldoen omdat we nu anders in het leven staan dan een tijdje geleden.
Waarom toch levensvragen stellen?
Als we toch geen concrete en definitieve antwoorden op levensvragen kunnen krijgen, waarom zouden we onszelf dan überhaupt levensvragen stellen? Ten eerste kunnen we niet anders. Wij mensen zijn wezens die overal betekenis aan willen geven. Het idee dat ons bestaan totaal zinloos is, is voor de meesten van ons moeilijk te verkroppen. Zelfs als we ervan overtuigd zijn dat het leven op zich geen betekenis heeft, willen we nog steeds dat onze eigen leven op zijn minst van betekenis is voor de mensen om ons heen.
Ten tweede kunnen levensvragen ons helpen om meer betekenis en voldoening uit ons leven te halen. Door stil te staan bij wat we belangrijk vinden en wat juist niet, kunnen we keuzes maken die passen bij het soort leven dat we willen hebben. Zijn niet meer de windvaan die met alle winden meewaait, maar kunnen onze eigen koers bepalen. Natuurlijk wordt deze koers altijd beïnvloed door wat er in ons leven gebeurt. Maar als we weten wat we belangrijk vinden en hoe we zouden willen leven, kunnen we binnen de mogelijkheden die er zijn keuzes maken die bij ons passen. Wanneer we bijvoorbeeld meer impact willen maken door iets te betekenen voor mensen die het moeilijker hebben dan wij, kunnen we keuzes maken die op wat anders gebaseerd zijn dan onze egoïstische eigen belang.
(De tekst gaat verder onder de foto)
Richtingaanwijzer
Er zijn geen concrete antwoorden noodzakelijk om levensvragen te kunnen gebruiken voor meer betekenis en voldoening in ons leven. Abstracte antwoorden, zoals waarden die we belangrijk vinden of zelfs onbewuste aanwijzingen zoals een bepaald gevoel kunnen hierbij al helpen. Ze kunnen werken als een soort richtingaanwijzer die we kunnen gebruiken wanneer we voor keuzes staan. Het is weliswaar geen gps navigatie met een tot in detail uitgestippelde route, maar het geeft wel houvast om niet steeds in dezelfde kringetjes rond te blijven lopen.
Om tot een duidelijkere richtingaanwijzer te komen helpt het om af en toe na te denken over onze levensvragen en dit te bespreken met anderen. Op het moment dat we dan voor levensbepalende keuzes komen te staan, hebben we in ieder geval al een basis richting waarop we onze keuze kunnen baseren. Door levensvragen zo te benaderen zijn er ook minder redenen om ze te vermijden. Levensvragen kunnen ons juist helpen om los van de waan van de dag te werken aan de impact en purpose die wij willen nastreven in ons leven.